Τι είναι το πελματογράφημα (κινητική ανάλυση βάδισης);
Πρόκειται για παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων. Αυτό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέταση είναι ένα στρώμα πίεσης με αισθητήρες πίεσης, πάνω στο οποίο μπορούμε να σταθούμε και να περπατήσουμε με σκοπό να αναλύσουμε τη στάση και το βάδισμά μας.
Η μέτρηση της πίεσης του ποδιού χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Στατικές μετρήσεις

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, το εξεταζόμενο άτομο στέκεται σε ένα στρώμα πίεσης, ενώ η συσκευή υπολογιστή καταγράφει τα αποτελέσματα της κατανομής της στάσιμης πίεσης στην πελματιαία όψη.
Δυναμικές αναγνώσεις
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο ασθενής περπατά σε ειδική πλατφόρμα (βαροποδομετρικός διάδρομος) αναπτύσσοντας κανονικό άξονα και ταχύτητα, ενώ υποβάλλονται σε επεξεργασία οι διάφορες φάσεις της βάδισης. οι πιέσεις που ασκούνται σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της πελματιαίας όψης καταγράφονται από υπολογιστή συνδεδεμένο στη συσκευή.
Πότε είναι απαραίτητο;
· Στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας των κάτω άκρων των διαβητικών.
· Σε περίπτωση διαφοράς μήκους ποδιών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη μέση, στα γόνατα ή στην περιοχή της λεκάνης (άρθρωση ισχίου).
· Σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, με στόχο την αναστροφή της παθολογίας των προβλημάτων στάσης του σώματος όπως (πλατυποδία).
· Στην περίπτωση παραμορφώσεων όπως πλατυποδία, συστολή του ποδιού, βλαισό μέγα δάκτυλο κά για την εξισορρόπηση της πίεσης που εφαρμόζεται στην πελματιαία όψη.
· Συνιστάται σε αθλητές που επιδιώκουν να αυξήσουν την απόδοση και να αποτρέψουν τραυματισμούς.
· Σε καθημερινή βάση, καθώς προσφέρει μέγιστη ανακούφιση κατά το περπάτημα και την ορθοστασία.
Το υλικό κατασκευή των ς ορθωτικών μας πελμάτων είναι άριστης ποιότητας καθώς είναι πιστοποιημένα στο σύνολό τους από CE από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Τα ορθωτικά πέλματα που έχουμε διασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές όσον αφορά το υλικό συγκόλλησης. Το δέρμα που χρησιμοποιείται είναι επίσης πιστοποιημένο από την Αμερικανική Ποδιατρική Ιατρική Εταιρεία. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται Ι από καταρτισμένους, διαπιστευμένους επαγγελματίες υγείας που εγγυώνται τα σωστά αποτελέσματα από τη χρήση των προαναφερθέντων ορθωτικών. Μετά την εξέταση πελματογράφημα, τα σχετικά δεδομένα διαβιβάζονται σε εξειδικευμένο σχεδιαστή για τις τελικές διορθώσεις πριν από την κατασκευή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ;
Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουν πόνο στα πόδια τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 10% του πληθυσμού βιώνει χρόνιο πόνο στα πόδια. Η ορθοστασία, οι έντονες σωματικές δραστηριότητες και κυρίως τα ακατάλληλα παπούτσια ευθύνονται κυρίως για την πρόκληση ή την αύξηση του πόνου στα πόδια, καθώς και για σοβαρές καταστάσεις. Το πελματογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση που εντοπίζει ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν πόνο στα πόδια. Αναλύει την κατανομή της πίεσης και αποτυπώνει ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος, προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικοί ορθοπεδικοί πάτοι για να ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του ποδιού του ασθενούς. Εάν ένα πελματογράφημα είναι απαραίτητο ή όχι, καθορίζεται από τον ορθοπεδικό, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να αξιολογήσει προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακή κατανομή των μηχανικών δυνάμεων που δρουν στον σκελετό κατά τη βάδιση ή την ορθοστασία.
ΠΟΤΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ;
Σε περιπτώσεις παθήσεων του πέλματος, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, talipes varus, προβλήματα με μετατάρσια ή άκανθα πτέρνας, που είναι ασύμμετρες οστικές αναπτύξεις στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας, συνήθως συνιστάται το πελματογράφημα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση της αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, για την ανακούφιση της πλάτης με τη χρήση ειδικών πελμάτων .Το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη ιατρική εξέταση για τη διάγνωση της σκολίωσης, της χονδροπάθειας της επιγονατίδας και των κάλων, της διαφοράς μήκους των ποδιών, ακόμη και των νευραλγιών, της δισκοκήλης , της ισχιαλγίας, της οσφυϊκής μοίρας, καθώς και παθήσεων των κάτω άκρων λόγω σακχαρώδους διαβήτη. Μπορεί επίσης να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα όπως σοβαρές καταπονήσεις και κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Δεδομένου ότι είναι μια πολύ απλή και ακριβής εξέταση, είναι ιδανική για παιδιά. Σε περιπτώσεις παιδιών με πλατυποδία, οι ειδικά κατασκευασμένοι ορθωτικοί πάτοι, προσαρμοσμένοι στις ιδιαιτερότητες των παιδικών ποδιών, αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική στα ανατομικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επιπλέον, το πελματογράφημα μπορεί να βοηθήσει τον ορθοπεδικό να παρακολουθεί την πρόοδο της πάθησης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Μια ειδική συσκευή πελματογραφίας χρησιμοποιείται για την καταγραφή των μετρήσεων της πίεσης του ποδιού. Οι πολλαπλοί αισθητήρες του χρησιμοποιούνται για να «διαβάζουν» τι συμβαίνει σε κάθε μέρος του πέλματος του ποδιού όταν ο ασθενής πατάει τη συσκευή .Οι μετρήσεις της πίεσης του ποδιού χωρίζονται σε δύο τύπους, τις δυναμικές και τις στατικές μετρήσεις. Οι δυναμικές μετρήσεις επεξεργάζονται διάφορες φάσεις πιέσεων βάδισης και πώς αυτές ασκούνται στην πελματιαία πλευρά όταν το εξεταζόμενο άτομο περπατά. Στις στατικές μετρήσεις, το εξεταζόμενο άτομο στέκεται στη συσκευή πελματογραφίας και η κατανομή της στάσιμης πίεσης στην πελματιαία.

Share This