Ποδολογία

Η ποδολογία είναι ένα παραϊατρικό επάγγελμα που εξειδικεύεται σε ότι αφορά την υγεία και την καλή αισθητική των κάτω άκρων. Αν και σύγχρονος όρος εντούτοις η βάση της χρονολογείται κάπου στην αρχαιότητα.

Πρώτοι οι Αιγύπτιοι μελέτησαν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος με αναφορές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στα ανθρώπινα άκρα .

Μεταγενέστερα στην Ελλάδα ο Ιπποκράτης (460-377 πχ) θεμελιωτής της ορθολογικής Ιατρικής μίλησε διεξοδικά για την πρόληψη, διάγνωση, κλινικά σημεία και συμπτώματα. Μέσα από την κλινική παρατήρηση πρώτος περιέγραψε την κλινική εικόνα ασθενούς με πληκτροδακτυλία ή Ιπποκράτειοι όνυχες.

Στη σύγχρονη εποχή ιατροί διαφόρων  ειδικοτήτων και ιδιαίτερα δερματολόγοι ανακάλυψαν τη συσχέτιση διαφόρων νοσημάτων με τις αλλοιώσεις των άκρων.

Στο κέντρο μας ασχολούμαστε τόσο με το τεχνικό όσο και με το αισθητικό τμήμα των άκρων δίνοντας έμφαση στις διαταραχές και αλλοιώσεις των ονύχων. Σκοπός μας είναι η άμεση αναγνώριση και εύρεση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων παρέμβασης σύμφωνα με την εκάστοτε διαταραχή, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ούτως ώστε να επέλθει η καλύτερη δυνατή θεραπεία και αποκατάσταση παθολογικών αλλαγών των άκρων.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

ΚΑΛΟΙ – ΣΚΛΗΡΥΝΣΕΙΣ

Πεπαχυνσμένες στιβάδες σκληρού δέρματος, αναπτύσσονται και κερατινοποιούνται λόγω της επαναλαμβανόμενης τριβής στο ίδιο σημείο, προκαλώντας τη σκλήρυνση. Αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πολύ έντονες, αυτή η σκλήρυνση προχωράει προς τα μέσα κονικά, δημιουργώντας κάλους, οι οποίοι μπορούν να γίνουν αφόρητα επώδυνοι και να δυσκολέψουν τη βάδιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να είναι και αιτία έλκους.

ΠΡΙΝ

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ

ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ

Υπερκεράτωση είναι η πάχυνση της κεράτινης στιβάδας. Δερματική πάθηση του εξωτερικού τμήματος της επιδερμίδας, λόγω αύξησης της παραγωγής των κερατινοποιημένων κυττάρων.

Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται είναι πολλοί. Οι θεραπείες της υπερκεράτωσης είναι διαφορετικές,

ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΟΝΥΧΙΑΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΑΧΥΟΝΥΧΙΑ

Η παχυονυχία χαρακτηρίζεται από αύξηση των κερατινοποιημένων κυττάρων της ονυχιαίας πλάκας, η οποία μπορεί να ξεκινάει από τη μήτρα και να καταλήγει στο ελεύθερο άκρο, ή να αφορά μέρος της κοίτης του όνυχα. Είναι λοιπόν μια ονυχοδυστροφία η οποία επηρεάζει το σχήμα, το πάχος, τη δομή καθώς και το χρώμα της ονυχιαίας πλάκας.

Διαταραχές στο χρώμα της ονυχιαίας πλάκας

  • ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑ
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΚΥΑΝΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ
  • ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ
  • ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΩΝ-ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ

ΟΝΥΧΟΓΡΥΠΩΣΗ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΟΝΥΧΙΑΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΩΝ – ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ

Συνήθως η είσφρυση εξελίσσεται σε τρία στάδια:

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

ΜΕΤΑ 7 ΜΕΡΕΣ

ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ – ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ – ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Υπερβολική παράγωγη ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες(εκκρίνεις –αποκρίνεις)

ΜΥΚΗΤΕΣ ΟΝΥΧΩΝ

Η Παγκόσμια Εταιρεία Μυκητολογίας (ISHAM), αναφέρει ότι  ονυχομυκητίαση είναι μία διεισδυτική λοίμωξη των νυχιών ασχέτως της αιτίας που την προκάλεσε.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΕΩΝ

  1.  Άπω και πλάγια υπωνύχια ονυχομυκητίαση
  2. Επιφανειακή ονυχομυκητίαση
  3. Ενδονύχια ονυχομυκητίαση
  4. Εγγύς υπωνύχια ονυχομυκητίαση
  5. Μικτό μοντέλο ονυχομυκητίασης
  6. Ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση

ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Εντοπισμένη φλεγμονή στις πλευρικές και κεντρικές πτυχές του δέρματος (παρωνύχιο) και της βάση του νυχιού (επωνύχιο). Προκαλείτε συνήθως από απομάκρυνση του περιονυχίου που αγκαλιάζει την ονυχαία πλάκα. Η παρωνυχία μπορεί να οδηγήσει σε παρωνυχικό απόστημα, με έντονο πόνο ερυθρότητα καθώς και συλλογή από υγρό ή πύον στην άκρη η στη βάση του νυχιού.

Παράλληλα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου μικροοργανισμών ,ίων μυκήτων και βακτηριδίων. Η παρωνυχία έχει δυο τύπους την οξεία και τη χρόνια.

ΑΙΤΕΙΣ

  1. Ονυχοφαγία
  2. Υπεριδρωσία
  3. Λόγω επαγγέλματος
  4. Συχνή διαβροχή
  5. Ξηροδερμία
  6. Κληρονομικότητα
  7. Πιπίλισμα δακτύλων (ιδίως στα παιδιά
  8. Λάθος κόψιμο
  9. Κακοήθες
  10. Νοσος  Bowen

ΟΞΕΙΑ ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Η οξεία παρωνυχία είναι το αποτέλεσμα διαφόρων λοιμώξεων οφειλόμενων σε σταφυλοκοκκικούς, καντιντιακούς, ερπητικούς ιούς και μικρόβια.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, υπεριδρωσία, συχνή διαβροχή λόγο επαγγέλματος κα. Παρατηρείτε ερυθρότητα στις αύλακες με εστιακή απώλεια της επιδερμίδας και πάχυνση, δευτερογενώς μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στη δομή της ονυχαίας πλάκας.

ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΔΑΚΤΥΛΩΝ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

ΕΞΕΤΑΣΗ  – ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

Η εξέταση ενός διαβητικού ασθενούς  για ύπαρξη τυχών έλκους θα πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας και συνήθως λαμβάνει χώρα στα διαβητολογικά ιατρεία γίνεται κλινική εξέταση κατά την οποία ελέγχονται:

-Δυσμορφίες στα άκρα και στον άκρο πόδα

-Μυϊκή κατάσταση

-Ύπαρξη οιδήματος(γενικού –τοπικού)

-Κατάσταση δέρματος(ξηρό-λιπαρό-υπεριδρωσία – κάλοι – πληγές – έλκη – ερυθρότητα – έντονη τριχοφυΐα – δερματολογικα νοσήματα..)

-Γίνεται σχολαστική ψηλάφηση στα κάτω άκρα

-Νευρολογική εξέταση για υπαισθησία (μερική ή ολική)

-Έλεγχος υποδημάτων για αποφυγή τραυματισμών λογω κακή κατασκευής τους (προεξοχές, τακούνι αρκετά ψηλό άνω των 2 cm, σκληρό δέρμα, στενό παπούτσι)

-Αγγειολογική εξέταση (βοηθάει ώστε να εντοπίσουμε αν ο ασθενείς ανήκει στις ομάδες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης έλκους.)

Η φροντίδα του διαβητικού ποδιού ανήκει στους ειδικούς ιατρούς όμως τα τελευταία χρονιά και η συμβολή των εκπαιδευμένων ποδολόγων  για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού είναι καθοριστικη, ένα είδος << θεσμού>> βοηθείας με κύριο στόχο την ανάγκη παροχής ανακούφισης στο μέγιστο δυνατό στους διαβητικούς ασθενείς.

Ο ποδολόγος μπορεί να φροντίζει ένα διαβητικό ασθενή  κόβοντας του σωστά τα νύχια και αφαιρώντας με προσοχή τυχών κάλους ή με τη σώστη περιποίηση των 

σκληρύνσεων και των ραγάδων αναίμακτα. Μπορεί επίσης να εκπαιδεύει αυτόν ή και το περιβάλλον του για την σωστή κοπή των ονύχων. Ειναι αυτός λοιπόν που θα αποτρέψει ένα έλκος λόγω της σωστής περιποίησης του άκρου, θα συμβάλλει μέσω των συστάσεων που θα δώσει για φροντίδα του και τέλος είναι αυτός που θα αντιληφθεί άμεσα τυχών επιπλοκές και θα παραπέμψει στα κατάλληλα ιατρεία πριν τη δημιουργία δυσάρεστων εξελίξεων (πχ. εξέλκωση, κίνδυνος ακρωτηριασμού κα).

Το σημαντικότερο λοιπόν για την φροντίδα ενός διαβητικού ποδιού είναι η προληψη.

Είδη φλεγμονών:

  1. ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ (ατονο ελκος οστεομυελιτιδα,νευροπαθητικο ελκος)
  2. Ακάνθα πτέρνας
  3. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  4. Νεύρωμα morton
  5. Δυσμορφίες κάτω άκρων και δακτύλων
  6.  Τενοντοπάθειες
  7. Γάγγλια
  8. Εξαρθρήματα
  9. Κατάγματα
  10. Αρθρίτιδες (ρευματοειδής, παραμορφωτική)
  11. Raynaud
  12. Μυξοίδημα
  13. Νευροπάθεια
  14. Δακτυλίτιδα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση αποτυπώνοντας ψηφιακά την ανατομική μορφολογία του πέλματος.

  • ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Κατασκευάζονται μετά από πελματιαία ανάλυση

Σκοπός τους είναι:

    • Να μειώσουν τα φόρτια στα μετατάρσια
    • Να σταθεροποιήσουν τα οστά του ταρσού
    • Να δώσουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στις αρθρώσεις
    • Δε διορθώνουν το επικείμενο πρόβλημα, βελτιώνουν όμως και διορθώνουν τον κύκλο βάδισης, προσπαθώντας να τον επαναφέρουν στην αρχική του δυναμική.
    • Μειώνουν τον πόνο
    • Λειτουργούν καλυτέρα οι μυς
    • Καλύτερη στήριξη ιδιαίτερος απαραίτητη σε ορισμένα ορθοπεδικά προβλήματα
    • Προς αποφυγή πτώσεων

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η σωστή κατανομή φορτιών. πρόληψη, επαναπροσδιορισμός, ανακούφιση ή και μερική θεραπεία τυχών διαταραχών. Η τοποθέτηση τους γίνεται στο εσωτερικό του υποδήματος για την αποκατάσταση ορθοπεδικών παθήσεων, σε ανισότητες των άκρων, ειδών αναπηρίας, μεταταρσαλγιες, γήρας, μετά από πτώση κα. Επαναφερουν στο μέτρο του δυνατού το σωστό κύκλο βάδισης, δίνοντας ξανά την ορθή διποδική στήριξη άρα και την αποφόρτιση των λάθος φορτισμένων αρθρώσεων.

  • ΟΡΘΟΝΥΧΙΑ

Τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να ανακόψει την λάθος πορεία του όνυχα. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ποδίατροι-ποδολόγοι για αποκατάσταση της βλάβης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1.Τεχνικές αποκατάστασης μετά από ονυχοκρύπτωση

2.Τεχνικές αποκατάστασης σε διαταραχή των οστών

3.Τεχνικές αποκατάστασης σε υποκείμενο νόσημα

Οι παραπάνω τεχνικές θα γίνουν με τη χρήση συγκεκριμένων υλικών, όπως:

  1. Διορθωτικά ελάσματα
  2. Ειδικά σύρματα
  3. Σιλικόνη με σύρμα
  4. Εφαρμογή μπαρέτας
  5. Ειδικό λάστιχο
  6. Γάζες κυτταρίνης
  7. Ακρυλικό ή gel
  • ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
    ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΟΝΥΧΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ-ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ Η ΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
  • ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ
    ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΤΑΙ Η ΡΙΖΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ Η ΜΙΑΣ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
  • ΜΕΣΟΔΑΚΤΥΛΙΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ
    ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟ ΠΟΔΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

  • ΠΑΡΑΦΙΝΗ (ΖΕΣΤΗ-ΨΥΧΡΗ)

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΥΤΑΡΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

    Χρησιμοποιείται για βαθιά ενυδάτωση,είναι αποφρακτική θερμική θεραπεία, διεγύρει τη λέμφο και την κυκλοφορία του αίματος,βοηθά ώστε να διεισδύσουν πιο εύκολα ουσίες στην επιδερμίδα, αποτρέπει την ξηρασία αφήνει ένα μαλακό λείο και ενυδατωμένο δέρμα ,καθυστερεί το γήρας χρήση του είναι εύκολη και γρήγορη,μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπα για περιποίηση ή ως θεραπεία μέσω της θερμότητας.Κρατάει για αρκετούς μήνες,έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους θεραπευτές με εξαιρετικά αποτελέσματα,τόσο από μόνη της όσο και επικουρικά με άλλες θεραπείες,σε αρθρίτιδες-πρισμένα και κουρασμένα άκρα-δυσκαμψίες-θυλακίτιδες και χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές. Ως αισθητική περιποίηση χρησιμοποιείται στα άκρα,στα γόνατα,στους αγκώνες,ακόμα και στο πρόσωπο.Μπορεί να βοηθήσει στις φακίδες που προέρχονται από τον ήλιο ή και σε δερματικά νοσήματα.

  • ΣΥΣΚΕΥΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
    ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΞΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
  • ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΥΚΗΤΩΝ

    Head to Foot Therapy

Επικοινωνία

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Email

info@headtofoot-therapy.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιγαίου και Καυκάσου 64, Κορυδαλλός

Στείλτε μας μήνυμα

2 + 2 =

Share This