Πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές θεωρίες για το πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Η ρεφλεξολογία βασίζεται στην αρχαία κινεζική πίστη στο qi (προφέρεται «chee») ή «ζωτική ενέργεια». Σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, το Τσι ρέει μέσα από κάθε άτομο. Όταν ένα άτομο αισθάνεται άγχος, το σώμα του μπλοκάρει το τσι.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σώμα που οδηγεί σε ασθένεια. Η Ρεφλεξολογία στοχεύει στο να διατηρεί το τσι να ρέει μέσα στο σώμα, διατηρώντας το ισορροπημένο και απαλλαγμένο από ασθένειες.

Στην κινεζική ιατρική, διαφορετικά μέρη του σώματος αντιστοιχούν με διαφορετικά σημεία πίεσης στο σώμα. Οι ρεφλεξολόγοι χρησιμοποιούν χάρτες αυτών των σημείων στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά για να καθορίσουν πού πρέπει να ασκήσουν πίεση.

Πιστεύουν ότι το άγγιγμά τους στέλνει ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα ενός ατόμου μέχρι να φτάσει στην περιοχή που χρειάζεται θεραπεία.

Άλλες θεωρίες

Στη δεκαετία του 1890, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νεύρα συνδέουν το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Διαπίστωσαν επίσης ότι ολόκληρο το νευρικό σύστημα του σώματος τείνει να προσαρμόζεται σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αφής.

Το άγγιγμα ενός ρεφλεξολόγου μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προάγοντας τη χαλάρωση και άλλα οφέλη .

Άλλοι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί πόνο ως υποκειμενική εμπειρία. Μερικές φορές, ο εγκέφαλος αντιδρά στον σωματικό πόνο. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει πόνο ως απάντηση σε συναισθηματική ή ψυχική δυσφορία.

Μερικοί πιστεύουν ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να μειώσει τον πόνο μέσω του ηρεμιστικού αγγίγματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης κάποιου και στη μείωση του άγχους.

Η θεωρία ζωνών όμως είναι αυτή στην οποία βασίζεται η ρεφλεξολογία που εμείς στο Head to Foot Therapy εφαρμόζουμε σε συνδυασμό με την κινέζικη ιατρική. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι το σώμα περιέχει 10 κάθετες ζώνες. Κάθε ζώνη περιέχει διαφορετικά μέρη του σώματος και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Οι επαγγελματίες της θεωρίας της ζώνης πιστεύουν ότι το άγγιγμα αυτών των δακτύλων και των ποδιών τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε μέρος του σώματος σε μια συγκεκριμένη ζώνη.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Η ρεφλεξολογία συνδέεται με πολλά πιθανά οφέλη, αλλά μόνο μερικά από αυτά έχουν αξιολογηθεί σε επιστημονικές μελέτες

Τι λέει η έρευνα;

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για τη ρεφλεξολογία. .  Αλλά μπορεί να έχει μεγάλη αξία ως συμπληρωματική θεραπεία για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάποιου. Δεδομένου ότι η περιοχή που γίνεται η πίεση είναι τα πόδια, για μερικούς ανθρώπους αυτό  προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση από το άγχος ή την ενόχληση.

Δείτε τι λέει η έρευνα σχετικά με τη χρήση της ρεφλεξολογίας για τη διαχείριση του πόνου και του άγχους.

Πόνος

Το 2011 μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι ειδικοί μελέτησαν πώς οι θεραπείες ρεφλεξολογίας επηρέασαν 240 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Όλες οι γυναίκες υποβάλλονταν σε ιατρική θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία, για τον καρκίνο τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ρεφλεξολογία βοήθησε στη μείωση ορισμένων από τα συμπτώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης βελτιωμένη ποιότητα ζωής. 

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις της ρεφλεξολογίας στον πόνο σε γυναίκες που εμφανίζουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).  Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας αυτιών, χεριών και ποδιών σε 35 γυναίκες που ανέφεραν στο παρελθόν συμπτώματα PMS.

Διαπίστωσαν ότι όσες έλαβαν θεραπεία με ρεφλεξολογία δύο μήνες ανέφεραν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα PMS από τις γυναίκες που δεν έκαναν.  Απαιτούνται μεγαλύτερες, μακροχρόνιες μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως Πως η ρεφλεξολογία βοηθά στη μείωση του πόνου.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Το 2000, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας θεραπείας ρεφλεξολογίας ποδιών διάρκειας 30 λεπτών σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού ή του πνεύμονα. Όσοι έλαβαν θεραπεία ρεφλεξολογίας ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους που δεν έλαβαν θεραπεία ρεφλεξολογίας.

Άλλη μια μελέτη που έγινε το 2014 που ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, οι ερευνητές έδωσαν σε άτομα που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς μια θεραπεία ρεφλεξολογίας ποδιών διάρκειας 20 λεπτών μία φορά την ημέρα για τέσσερις ημέρες. Διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν τη θεραπεία ρεφλεξολογίας ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους που δεν το έκαναν. Το άγγιγμα ενός άλλου ανθρώπου είναι μια χαλαρωτική, περιποιητική δράση που μειώνει το άγχος για τους περισσότερους ανθρώπους.

Για το άγχος

Άλλη μια μελέτη έδειξε ότι η ρεφλεξολογία χεριών μείωσε το άγχος σε άτομα που επρόκειτο να υποβληθούν σε στεφανιογραφία (μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που βοηθά στη διάγνωση καρδιακών παθήσεων). Τα άτομα που έκαναν ρεφλεξολογία χεριών είχαν λιγότερο άγχος για τη διαδικασία.

Για ανακούφιση από το άγχος, ασκήστε πίεση στο σημείο Heart 7 (HT7). Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πτυχή του καρπού σας στην εξω πλευρα του χεριού σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα μικρό βαθούλωμα εδώ. Κάντε μασάζ σε αυτή την περιοχή για ένα λεπτό και στα δύο χέρια.

Ρεφλεξολογία ποδιών:

Για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα

Η Ρεφλεξολογία, μια μη παρεμβατική θεραπεία σημείων πίεσης, είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο . Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη προληπτική φροντίδα υγείας . Αυτή η εναλλακτική ιατρική δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα αλλά αντιμετωπίζει και τις αιτίες της δυσλειτουργίας. Τα οφέλη του είναι πολλά:

  • Προσφέρει βαθιά και διαρκή χαλάρωση
  • Ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση
  • Αποκαθιστά τη φυσική και φυσιολογική ισορροπία του συστήματός μας

Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή την αποκατάσταση της φυσικής μας φυσιολογικής ισορροπίας , ενθαρρύνοντας έτσι το σώμα να αυτοθεραπευθεί . Βελτιώνει επίσης την ευεξία και τη ζωτικότητα, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Χάρη στις θεραπείες ρεφλεξολογίας, ο μεταβολισμός μας ανακτά σύντομα την ισορροπία και την αρμονία με τον πιο φυσικό τρόπο.

Ρεφλεξολογία προσώπου και κρανίου: μια ισχυρή θεραπεία χαλάρωσης

Η ρεφλεξολογία προσώπου και κρανίου εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης στο πρόσωπο και στα οστά του κρανίου, τα οποία λειτουργούν ως προβολή των περιοχών του σώματος στο κρανίο και στο πρόσωπο.

Διεγείροντας τις νευρικές απολήξεις, η ρεφλεξολογία προσώπου και κρανίου μειώνει τις εντάσεις και προσφέρει βαθιά χαλάρωση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ημικρανιών, διαταραχών του αυτιού, της μύτης και του λαιμού και για να αισθάνεστε αναζωογονημένοι .

Ρεφλεξολογία χεριών: για μεγαλύτερη ευελιξία των ανω άκρων.

Η ρεφλεξολογία χεριών είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, πόνους και πόνους στα χέρια και τα μπράτσα. Οι ηλικιωμένοι ενδιαφέρονται για αυτή τη μέθοδο, όπως και οι γυναίκες που υποφέρουν από πρησμένα χέρια, μετά από χημειοθεραπεία για παράδειγμα.

Συμπληρωματικά της ρεφλεξολογίας των ποδιών, η παλαμιαία

Back Reflex Massage: για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος

Περισσότερο από ένα απλό χαλαρωτικό μασάζ, το Back Reflex Massage διεγείρει τη λειτουργία του οργανισμού, ιδιαίτερα τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος . Ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάπαυσης, την πέψη και τη διάθεση των απορριμμάτων.

Έχει δράση στις συνέπειες του στρες , τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές . Μπορεί επίσης να συνιστάται σε περιπτώσεις οσφυαλγίας αλλά δεν υποκαθιστά τη θεραπεία από φυσικοθεραπευτή ή οστεοπαθητικό.

Προκαλεί βαθιά  χαλάρωση , καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνει το φυσιολογικό και συναισθηματικό στρες που συσσωρεύεται στους ιστούς μας.

Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε μια συνεδρία ρεφλεξολογίας, αναζητήστε έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο  από το κέντρο μας https://headtofoot-therapy.gr/.

Οφέλη για την υγεία

Η θεραπευτική ρεφλεξολογία απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από μικρά μωρά έως ηλικιωμένους. Είναι μια ισχυρή φυσική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε μπορεί να υποφέρει από τα ακόλουθα:

  • Στρες, άγχος, κρίσεις πανικού, νευρική ένταση
  • Κατάθλιψη, εξάντληση, γενική κόπωση
  • Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από στρες ή επαναλαμβανόμενες στάσεις
  • Μυϊκός πόνος στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη
  • Διαταραχές ύπνου
  • Πεπτική δυσλειτουργία
  • Αναπνευστικές δυσκολίες
  • Αλλεργίες
  • Πυελικός πόνος
  • Άνεση σε όλα τα στάδια της ζωής

Εάν θέλετε να αισθάνεστε λιγότερο άγχος, να ζείτε πιο χαλαροί ή να αναπτύξετε μια πιο θετική προσέγγιση στη ζωή, εάν ψάχνετε τρόπους για να ανακουφίσετε τους πόνους ή να αναζωογονήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας με φυσικό τρόπο, επικοινωνήστε με το Head to Foot Therapy. Θα χαρoύμε να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να συζητήσουμε τις ατομικές σας ανάγκες πριν κλείσετε ένα ραντεβού. 

Share This